We gebruiken cookies om te kijken of je ons leuk vindt. Voor de rest laten we je gerust. Echt waar.

We beloven het.

groep deelnemers met coach

Cityhacks: jaarlijkse Open Data hackathon in Brugge

De ondernemingszin van studenten boosten én een maatschappelijk relevant prototype voor de Stad Brugge bouwen in 24 uur, kan dat? Zeker wel! Dat bewees Cityhacks, een hackathon waar al honderden studenten en verschillende webbureaus aan deelnamen. Tijdens dit jaarlijks event gaan de deelnemers aan de slag met de Open Data van onze thuisstad.

Al sinds de eerste editie zorg ik voor:

  • Formats die deze dag in goede banen leiden
  • De communicatie en werving van betrokken deelnemers en partners
  • Input voor een inspirerende locatie en must-haves
  • En uiteraard: een kwalitatief eindresultaat

Vraag van de Stad

De doelstelling is dubbel: aan de ene kant tonen welke mooie toepassingen we met open data kunnen maken, aan de andere kant het aanwakkeren van de ondernemingsgoesting bij jonge mensen.
De partners veranderen elk jaar lichtjes maar zijn aan de ene kant de GIS dienst van de Stad die zorgen voor de Open Data en aan de andere kant Dienst Locale economie, Turbo en OC Brugge. Elk van deze partners draagt substantieel bij maar heeft ook haar gevoeligheden waarmee we rekening houden.

Een win-win voor de stad en studenten

De eerste editie van Cityhacks dateert ondertussen van 2015. Ik kreeg toen van de Stad Brugge de vraag om maatschappelijk relevante toepassingen te creëren met hun Open Data. De laatste jaren kwam daar nog een tweede doel bij: ‘Wakker de ondernemingszin van onze jonge mensen aan’.

Doorheen de jaren leerde ik deelnemers beter samenwerken (met behulp van onder andere coaches) en zorgde ik voor structuren die de kwaliteit van onze prototypes verhogen.

Studenten luisteren aandachtig

Voorstelling van de opdracht

Hetzelfde doel, aangepast concept

Brugge is een hotspot voor webbouwers! Daarom mochten 8 Brugse webbureaus de spits afbijten. Zij zagen het initiatief volledig zitten en lanceerden op 24 uur tijd enkele bijzonder professionele concepten, zoals bijvoorbeeld Fietskadee. (De onderlinge competitie droeg hier zeker aan bij.) Na deze editie veranderde ik het hackathon-geweer van schouder. Ik schakelde hogeschoolstudenten van allerhande richtingen in. Programmeurs, studenten ouderverzorging, elektronicastudenten, psychologen in spé, ... ze werkten allemaal samen in multidisciplinaire teams. Hierdoor schoot het aantal deelnemers en hun creatieve output de hoogte in.

Geen enkele editie van Cityhacks is trouwens hetzelfde. Een hackathon vergt namelijk een unieke aanpak op basis van de opdracht en deelnemers. Ik verfijn de structuren en zorg voor een duidelijke vraagstelling. Zo voorkom ik dat dezelfde resultaten of irrelevante oplossingen de kop opsteken.

Straffe ideeën die bijgestuurd worden

Daarnaast organiseer ik de zogenaamde ‘data-dive’. Een tweetal weken voor de hackathon nodig ik alle deelnemers uit en formuleer ik de opdracht. Op die manier ontstaan en groeien de eerste ideeën al voor de hackathon officieel begint.

Tijdens het evenement zorg ik ervoor dat de deelnemers hun focus behouden. Ze worden op regelmatige tijdstippen uitgedaagd voor een pitch voor elkaar en experten, waarbij ze hun ideeën en werk kunnen aftoetsen.

Voor de organisatie van Cityhacks, de hackatons van de stad Brugge, hebben we volop kunnen steunen op de expertise van Mr Hannes. Hij was steeds een rots in de branding om alles in goede banen te leiden.

– Cindy Van Hove, Stad Brugge

Eén coach per groep

Studenten motiveren? Dat doe ik voor één keer niet enkel met pizza en bier, maar met ervaren teamcoaches. Zij zorgen ervoor dat deelnemers zich op hun gemak voelen en het einddoel vlot behalen. Daarbovenop zijn ze sterke facilitators die de groep uit het slop halen of ervoor zorgen dat de prototypes niet té groots worden.

Frederik, enthousiaste coach

© Femke den Hollander

Inspirerende locaties en motiverende extra’s

De studenten krijgen al sinds jaar en dag de hulp van enkele interessante partners: de GIS-dienst, de dienst Lokale Economie, Turbo & OC Brugge. Zij zijn een onmisbare schakel tijdens de creatie van een straf prototype én kennen de gevoeligheden van hun organisaties.

Tegelijkertijd zorg ik altijd een inspirerende locatie. Tijdens vorige edities kwamen de Gouverneurswoning en Cinéma Lumière aan bod. Hun grandeur, de vakkennis van onze jury en een motiverende prijzenkast zorgen ervoor dat de ideeën stuk voor stuk waardevol en interessant zijn.

En uiteraard speelt de erkenning om te winnen ook een grote rol!

Welke ideeën zetten jouw bedrijf, markt of lokale overheid op z'n kop?
We ontdekken het samen tijdens onze hackathon.