We gebruiken cookies om te kijken of je ons leuk vindt. Voor de rest laten we je gerust. Echt waar.

We beloven het.

Prototyping

Prototyping

De creatie van een nieuw digitaal product of innovatieve service is niet niks. Je komt heel vaak voor verrassingen te staan, verwerft continu nieuwe inzichten of botst op limieten. Gelukkig is er een manier om in een vroeg stadium veel inzichten te vergaren: prototyping.

Dankzij prototypes kan jij je hypotheses checken en krijg je extra inzichten in de manier waarop je doelpubliek je oplossing gebruikt.

Prototypes maken jouw product lean

“Hoe sneller je iets kan testen, hoe beter”. Die leuze gebruiken succesvolle startups al jaren, en groot gelijk hebben ze! Wanneer je weet welke ideeën of concepten echt aanslaan, kan je je hierop focussen en deze verder verfijnen. Zo investeer je enkel je tijd en geld in succesvolle producten en features.

Daarom check ik de haalbaarheid en het succes van een product op regelmatige tijdstippen tijdens de uitwerking ervan. Eerst voer ik een doorgedreven design research uit, na het product design test ik mijn concepten aan de hand van prototypes. Die brengen heel wat voordelen met zich mee:

  • Je kan sneller wijzigingen uitvoeren aan een prototype dan aan de definitieve oplossing. Hierdoor bespaar je tijd en geld.
  • Ik test meestal feature per feature, waardoor ik heel gericht verschillende doelpublieken kan betrekken.
  • Testpersonen geven vaak nieuwe inzichten en ideeën tijdens de user test. Hierdoor voeg je gemakkelijker nieuwe, relevante features toe.

Lang verhaal kort: prototypes zijn een perfect hulpmiddel voor bedrijven die willen schakelen en het verschil maken. Het is dan ook heel belangrijk dat jouw eindgebruikers je prototype snel onder de loep kunnen nemen.

Prototype tekenen op papier

High-fidelity prototypes

Prototypes komen in allerlei vormen en maten. Sommige mensen werken hun prototype uit op papier, andere mensen verkiezen volledige installaties, … Ik trek de kaart van de zogenaamde high-fidelity prototypes in HTML.

Deze eerste versies van hoge kwaliteit bevatten meteen:

  • De uiteindelijke teksten, call-to-actions en buttons.
  • De juiste kleuren, foto’s of iconen.
  • Correcte data (van klanten, leveranciers, …)

Het lijken kleine details, maar doorheen de jaren leerde ik dat bovenstaande zaken een wereld van verschil maken. Gebruikers kunnen helemaal anders reageren, klikken of tappen bij wijzigingen van dit kaliber.

Bovendien maak ik meerdere high-fidelity prototypes per project. Ieder klein stukje wordt namelijk uitgewerkt en getest. Zo kan het testpubliek zich echt focussen op die ene feature en hoeven we de testfase niet uit te stellen tot het einde van het project. Ik check van bij het begin of het definitieve resultaat ook de nodige doelen bereikt.

Creatief, analytisch en een beetje “nerdy”

Ik werkte doorheen de jaren aan verschillende prototypes voor websites, apps en zelfs IoT-toepassingen. Je kan dus op mij rekenen voor alles wat een digitale twist (nodig) heeft. Toch ben ik nooit als enige betrokken bij de ontwikkeling van een prototype.

Samen met straffe developers, designers en andere techneuten zorg ik voor een tastbaar resultaat en een high-fidelity prototype om ‘u’ tegen te zeggen. Terwijl zij werken aan het technische gedeelte van jouw oplossing, zorg ik voor de communicatie, organisatie en het project ownership.

Zo heb jij één aanspreekpunt, maar kan je rekenen op heel wat straffe menskracht!

Prototypen in Nerdlab

Zelf gaan prototypen?

Ga je zelf je markt op z’n kop zetten, maar wil je de slaagkansen van jouw idee eerst testen bij je doelpubliek? Kies één van mijn favoriete koffiehuizen en geef me een seintje!